Dimenzování Up Coleus

Nikdy jsem v úmyslu pěstovat Coleus (Solenostemon scutellarioides, USDA Otužilost Zone 11). Ve skutečnosti, když mi kamarád dal své první tři závody, snažil jsem se je rád. Už jsem byl přezimování příliš mnoho něžné tropicals. Kdo by mohl být obtěžován s jinou jak frivolní jako Coleus?

O mnoho let a několik set sazenice, sporty, a kultivary později, přiznám se, že zima rameno jsem se snažil dát Coleus byl podvod. Po pravdě řečeno, byla to láska na první pohled. Co to není o lásce rodu, který produkuje barvy z jemného másla žluté až šokující purpurové, s listy, které sahají do tvaru od jednoduchých ovály na nařasené trojúhelníky, zvláště když Coleus rostliny jsou tak snadno pěstovat, že každý hrnec by měl nést slogan, "Just přidat vodu "? Ve skutečnosti, s širokou škálou dostupných výběrů, nejtěžší část rostoucího Coleus je volbou jedné.

Chcete-li pomoci zjednodušit věci, jsem se rozdělit Coleus do tří skupin: low-pěstování, koncové typy; středně velké výběry; a vysoké rostliny, které opravdu potřebují prostor, aby prutu své věci. I když se velikost Coleus se může měnit v závislosti na půdní úrodnost, jejich zvyky dobře fungovat v hranicích nebo kontejnerech. Rád použít jako barevné ozvěny nebo kontrastuje na trvalky, výběrem ten správný odstín, aby prolnout s denivka je květu, nebo aby se zvýraznily dramatický zlatý okraj okrasné trávy. Výběrem ze tří různých kategorií, najdu ty správné Coleus rostliny, které by uvedly své návrhy kontejnerů. Někdy jsem květináčů s ničím, ale Coleus, věřit jejich kontrastní textury a barvy, které poskytují dostatek vzrušení.
Coleus
Solenostemon scutellarioides CVS.
(Sol-en-oh-STEM-on skoot-el-lar-ee-OY-deez)

Origins: Coleus jsou domácí v jihovýchodní Asii. Existují stovky cultivars k dispozici, v široké škále barev, velikostí a tvarů listů.

Podmínky: Coleus jsou něžné tropicals, které jsou obecně pěstovány jako letničky, protože jsou vytrvalý pouze v USDA otužilost zóny 11. Mají rádi teplé půdy s decentním odvodnění. Oni nejsou šťastní v příliš suchých podmínkách. Coleus poroste v plném slunci na středně stínu, ale jejich barvy jsou nejživější v plném slunci. Půldenní slunce vytváří jemnější barvy, které jsou stále velmi lákavá.

Plodnost: Coleus výšky se může měnit, někdy značně, v závislosti na úrovni půdy plodnosti nebo množství hnojiva se aplikuje. Vzhledem k tomu, Coleus barvy jsou nejbohatší, když jsou rostliny nejsou overfed, doporučuji udržení střední úroveň živin.

Propagace: Coleus jsou snadno pěstovat z řízků. Počkejte dát rostliny venku, dokud zůstanou jarní noci nad 50 ° F. Dávám středně velké rostliny a koncové typy 18 palců prostoru. Větší coleus dostat 2ft, jestli můžu postrádat jej; pokud ne, bych omezit je do využitelné plochy s rozvážnou prořezávání.

Údržba: Pinch kmenové rady, pokud chcete ovládat výšky a zvýšení bushiness. Odstraňte květinové výhonky, jak se objevují, pokud chcete sbírat semena. Přezimovat Coleus, kořen prýtové před podzimní noci klesnout pod 50 ° F a udržet řízky na slunném okně při teplotách nad 60 ° F celou zimu.

Škůdci a nemoci: Coleus škůdci a choroby jsou vzácné v mé zahradě, ale někdy najdu červci, spider roztočů, nebo mšice na overwintered rostlin.
Přívěsy změkčit okraje
"Vulcan", "ovocný", a "Red Trailing Queen nabízí barevný fantastická.
'Red Trailing královna "
"Meandrující Linda"
"Trailing Bleeding Heart"
"Ruby límce"
"Trailing Salamander"

Koncové coleus mívají listy, které jsou jen palec dlouhá, a rostliny obvykle rostou 12-18 palec vysoký. Jsou na zakázku pro použití v kontejnerech nebo pro změkčení přední okraj hranice. Jako základní jako černé šaty, 15-palcový-vysoký 'Red Trailing královna "bedecks se od hlavy až k patě-nebo spíše, z listů zastavit-in královské vínové. Její jednoduchý oválný tvar listů a jednoduché barvy doplňují většinu odstínů, s výjimkou modré a fialové pravda. Subtilní Intenzita Coleus je vínové zeleň rovnováhu s měkkými růžové nebo světle žluté, stejně jako světlé fuchsií a odvážné pomeranče.

"Meandrující Linda", blízký bratranec "Red Trailing královna", roste 16 palců vysoký a nese kudrnaté, čokoládové-fialové listy daňových pásem v bohaté malinovou-růžové, s nádechem smetany podél okrajů. To je báječný duo s čímkoliv stříbrem, zejména elegantní stříbrný-bílý listoví prašné Miller (Centaurea cinerárie "Colchester White", zóny 7-11). "Meandrující Linda" Zdá se, že sport "Red Trailing královna", a pokud je vysazen v méně než polovině-denní slunce, to někdy vrátí do prostého vínové podobě. Také se objeví 14-palcový-vysoký kultivar 'Trailing Bleeding Heart "sestoupit z" královny ". Jeho teplé Fuchsia-růžové listy jsou obklopena s fialové a kapely zelené vápna. To dělá dobrý zápas pro mé oblíbené růžové řebříček, obecný Achillea millefolium 'Montrose Rose "(zóny 3-9).

"Trailing Salamander", který roste 14 palců vysoký, nabízí oválné, v blízkosti černé listy lemované v jasném vápna. Jeho neutrální barevné schéma je volba výplň pro kontejnery dělá. Stejně jako "Red Trailing královna", vypadá to dobře s téměř cokoliv. Můj oblíbený zápas s černo-zelená "Illustris" sloní ucho (Colocasia esculenta "Illustris", zón 7-11). Pokud červená coleus vyhovuje vašim barevné schéma, budete muset zkusit "Ruby volánky", jejíž nabíraný, fingery zeleň nese rubínové center a Chartreuse hrany, barevné schéma mnoho daylilies echo. Výsadba 12-palcový-vysoký "Ruby volánky" zlatem-pestrobarevný pigeonberry (duranta erecta 'Golden okraji ", Zóny 9-11) a sytě červené Texas šalvěje (Salvia coccinea" španělská tanečnice ", Zóny 9-11) také přispívá k vítězný tropické combo.

Nenechte se zmást tím, texturní jemností koncové Coleus. Až na relativně kompaktního "Ruby" volánky, to jsou energické rostliny, které se šíří 2ft nebo více ve vegetačním období, a rádi tkát prostřednictvím svých sousedů. Chraňte je před pamlsek, nízké-rostoucí poklady, jako je lehce přelité rohože trvalek růžových (Dianthus spp., A životopisy., Zóny 3-10), ale nebojte se je kombinovat s většími letniček, trvalek a keřů. Jakékoli koncové coleus také dělá skvělý teplý-kořenit pokrytí půdy. Pro rychlé pokrytí, zasadit jim 12 palců od sebe.

Tyto středně velké Coleus jsou dobré pro vyplňování mezer
"Síťované punčochy", "Amazon", a "Ruby Volánky" přinese Chartreuse do popředí.
"Tmavou Hvězdu"
"Amazon"
"Malý Twister"
"Otakárek"
"Nový Hurricane"

Midsize Coleus, 18-25 palec na výšku, jsou často několik se posunuje širší než oni jsou vysocí, a oni mají krátké internodes, který dělá pro husté, husté-vypadající rostliny. Na rozdíl od přívěsů, tyto Coleus mají tendenci udržet pro sebe, tvořit těsné hromady listí.

Jednoduché, indigové-fialové listy "Dark Star" čerpat všechny oči na jeho inkoustově hlubin. Vytvořte ostře dramatický kompozici kontrastní jeho barvu-nasycené listy s bílými květy nebo stříbrné listy. Také jsem chtěl použít 20-palcový-vysoký "Dark Star" zdůraznit "modř" některých květů, jako je volně žijící petúnií (Ruellia brittoniana a životopisy., Zóny 7-10) nebo modrofialový Verbena x hybrida 'Blue Princess "(zóny 7-11).

"Amazon" je tak odlišný od "Dark Star", jak noc je již od prvního dne. Jeho ruffly Chartreuse listy záře jako světlušky po setmění. Je bez pochyb, nejlepší Coleus tohoto odstínu, které jsem kdy dospělý. Dokonce i ve spalujícím slunci letního slunovratu, "Amazon" ani nehoří, ani rozvíjí červenohnědé pruhy běžné v jiných chartreuse Coleus. Silné stonky a úplný pohled činit 24-palcový-vysoký "Amazonku" Top 10 rostlin, koho miluji kombinovat s zeleno-zlatá pestré shell zázvoru (Alpinia zerumbet 'Variegata', zóny 8-11). "Otakárek" klade na fantastickou zobrazení textury a barvy. Jeho zvlněné a hluboce zapečené listy jsou pozoruhodné citronově žluté, s hlávkového salátu-zeleno-víno-Red River protéká středu každé z nich. Čtyři-noha-vysoký Salvia vanhouttei (zóny 10-11) vypadá nádherné houpající své vínové květy nad 24 palců vysoký "fenyklový".

Mít trialed stovky nových sazenic Coleus, mohu říci, že "Malá Twister" je jeden z mých nejlepších nálezů. Miluji své zamačkávané, fingery listy, které se objeví inky fialová, pak se postupně změní na převážně žluté s vápno hranami a fialové žíly. Jeho 20-palcový dlouhé, Deep Purple stonky a kompaktní růst make 'Malý Twister "báječný součást smíšených obalů.

Je-li příliš mnoho z vašich oblíbených kvetoucích rostlin již prostý, zaoblené listy, kontrast jejich jednoduchou strukturu s vizuálním ekvivalentu výbuchu zahrady: 25-palcový-vysoký "Nový hurikánu". Obrázek svůj ohnivý, červeno-žluté listy, jak složitě snížit jako papírové sněhové vločky, mísil s hromadami black-eyed Susans (Rudbeckia spp., A životopisy., Zóny 3-11), potlačovaného vedle "Autumn Joy" rozchodník (Sedum "Autumn Joy", zóny 3-11), nebo couval valy Burgundska kašna trávy (Pennisetum setaceum "rubrum ', zóny 8-11).
Vysoký, vzpřímené coleus jsou nejlepší, jak zpět kapky
"Orange král", "Malý Twister", a "meandrující Linda 'make perfektní trojici pro kontejnery.
"Mariposa"
"Vulcan"
"Orange král"
"síťované punčochy"
"Candy Store '

Lofty Coleus rostliny, které dosahují více než 25 palců na výšku, aby se mé třetí kategorie. Ty mají tendenci být vyšší, než jsou široké a mají ambiciózně svislé vzhled. Největší, Nejnápadnější coleus jsem kdy rostou, je 32-palcový-vysoký "Mariposa". Jeho obrovské, 6 až 8 palců dlouhé listy přikrýt dolů, což umožňuje jasný přehled o jejich nádherné karmínově-růžové barvy. Jediný závod je impozantní exempláře, které mám rád růst s mramorované růžové-a-krém listech snowbush (Breynia disticha "Roseopicta", Zóny 9-11) a pestrý sladký brambor révy (Ipomoea batatas "Pink Frost", Zone 11).

Pro jiný odstín růžové, zvažte 'Candy Store', jehož listy nesou bloky malina-růžová, kyselého jablka, hroznové a smetanou soda. Miluji své extravagantní barevné vzory, a 28-palcový-vysoký "Candy Store 'má také blízko-dokonalé formy: krásný, zaoblený tvar a krátké internodia, které vytvářejí silné stonky tlustý s listy. V kontejnerech, černé třešňové květy jedné z mých oblíbených vinic, Allamanda 'Cherries Jubilee "(zóny 10-11), vypadat skvěle v kombinaci s' Candy Store '. V celoroční hranici, Regal lilie (Lilium hody, Zóny 4-7) je skvělý společník.

Na první pohled, můžete volat 26-palcový-vysoký "Vulcan" Simply Red, ale když se podíváte pozorně, uvidíte, že jeho barvy jsou mnohem složitější: Crimson s podtón načervenalé růže, umocňuje kartáče černých, že zvýšit bohatství svých zvlněných, svraštělé listy. Definující hrana citrónově žluté způsobuje, že listy odlišit od sebe místo rozmazání do pevné hmoty barvy. "Vulcan" dělá takové dramatické prohlášení, že jediná rostlina může nést scénu po celou sezónu. Použijte ji oživit jednotvárný úsek jarní kvetoucí rostliny, kdy hlavní přehlídka je u konce, nebo kombinovat "Vulcan" s astry (Aster spp., A životopisy., Zóny 4-8) a maminky (chryzantéma životopisů., Zóny 4-9 ), které mají málo říkat až do pozdního léta.

"Orange král" ilustruje jeden z nejkrásnějších vlastností Coleus, jejich schopnost zářit jako barevného skla když udeřil slunečním světlem. Na nudné den, já bych popsal 'Orange King jako pergamen zlatem, oranžové. Přidat sluníčko, i když, a zázračně celá rostlina bere na teplém, oranžové záře. Rád rostoucí 26-palcový-vysoký "Orange krále 's 4-noha-vysoký Salvia splendens' Paul '(zóny 10-11), jehož víno-fialové květy a listeny zápas v Coleus temné stonky a listové spodní strany.

I když to není neobvyklé, coleus mít listové žíly vryla do tmavé barvy, jsem nikdy neviděl s takovými živý vápno zelené listy a silným žilkováním jako "síťované punčochy". Inky černé čáry rozšířit po celém listoví, sledování vzor každé žíly. Listy jsou úhledně vrubový podél okrajů, které jsou rovněž popsané v černé barvě. Můj oblíbený combo? Vezměte "Trailing Salamander 'Coleus a' Illustris" sloní ucho, přidejte 28-palcový-vysoký "síťované punčochy", a máte dynamit černo-zelená trio. Ve skutečnosti, všude, kde potřebujete okořenit věci do pořádku, "síťované punčochy" je jistá sázka.

Je těžké, aby milovat coleus-věřte mi, jsem se snažil. Rychle rostoucí a plné barvy z jarní výsadbu na podzim mráz, tyto rostliny hrát jako ohňostroj na čtvrtého července, z Milwaukee do Miami Malibu. Není divu, že jsem byl populární závody v amerických zahradách, protože 1850s. Soudě podle nové sazenice jsem byl nález, já předpovídám, že budou i nadále populární pro mnoho let přijít.

Přečtěte si více: http://www.finegardening.com/sizing-coleus#ixzz3bMs8WrPF
Sledujte nás:finegardening na Twitteru | FineGardeningMagazine na Facebooku