Как да премахнем опасни плевели в тревни смески и райграс

Житна трева
Сред най-срещаните растения плевели в домашните тревни площи са плевелите с широколистни листа. Те повреждат  цялостта на гъстия и зелен килим от трева и затрудняват развитието му. Другият вид плевели  не са иглолистни, а са някои видове житни тревички. 

Вредата от широколистните растения по райграса: 
Плевелите в повечето случаи са по-агресивни от житните треви, към които се причисляват всички декоративни тревни смески и райграс. Те притежават в често случаи по-дълбоки корени и абсорбират повече вода и хранителни вещества. Така те бързо нарастват и задушават райграса.    

Често срещани плевели в райграса:   
При тревни площи, които са в съседство до изоставени ниви  във всички случаи се прехвърлят различни видове плевели. 

Попадийка или по-позната като глухарче: 
Болшинството от плевелите започват своето развитие през ранната пролет, например като жълтурчето.  Това растение се разпространява изключително бързо  след цъфтежа си. Семенцата са много лекички и вятъра лесно ги разнася.   


Детелинката:  
Въпреки, че често се среща като смеска с райграса тя е сред най-опасните плевели в тревната площ. Тя стартира агресивно развитие на пролет, също като Фенереното цвете (жълтурчето), но различното е, че има няколко периода на развитие. 

Това значи  ако не се вземат мерки с/у този плевел ще измести райграса. Детелината е от плевелите, който се разпространяват  много бързо и могат да изместят напълно тревата.  

Начин да отстраним плевелите в градината и тревата: 
Болшинството широколистни плевели могат да се премахнат с ръка. Този вид премахване е най-щадящ природата и не замърсява почвата. 

При по-голяма тревна площ се налага употреба на селективни хербициди или по-точно хербициди срещу широколистни плевели. Често са химични препарати, които унищожават само широколистните растения в тревата. 

Препарат за широколистни плевели:  
Най-ефективен е Матон 600 ЕК.   

Как се ползва: 
Нормата за пръскане е 110 мл в 10литра вода (една пръскачка).   

Логика на препарата: 
Матона има контактно действие. Това значи, че има действие при докосване с листата на широколистните растения. През тях преминава до корените и ги уврежда. Поради това няма нужда ако се пръска ако няма плевели. Пръскането се прави  в/у плевелите, не е нужно върху целия райграс.  

Съвети при третиране  с матона:  
Третирай само суха трева. Не третирай при температура над 25 градуса. След пръскане не мокрете райграса за 24 часа.  Интервали между пръсканията: през 2-3 пъти през 7 дни.  Ефект от пръскане:  Третираните плевели пожълтяват и загиват.

Вижте още полезни съвети за растения и градина.