California špirlice Care Darlingtonia californica

Botanický název: Darlingtonia californica
California špirlice, kobra lilie

California špirlice je masožravá rostlina, která roste v rašeliništích ve svém přirozeném prostředí severní Kalifornii a Oregonu. Vzhledem k tomu, že se nedokáže dostat živiny, které potřebuje z půdy, vyvinula způsob, jak nakrmit z hmyzu je pastí.

Dlouhé trubkové zelené listy mají prominentní purpurově červené žilky, dělal více prominentní, když jsou vystaveny na jasné světlo. Jsou arch v horní části, tak, aby se otvor směřuje směrem dolů jako v digestoři. Hanging z těchto zahalených trubek jsou vidlicových listy, které vypadají jako jazyky hady. Vzpřímené kapucí trubky, spolu s "jazyky", podobat kobry připravené zaútočit, kterých se této rostlině hrozivými další společný název, Cobra Lily.

Tato masožravá rostlina láká hmyz uvnitř svého otevření kapucí s opojným nektarem. Jakmile jste uvnitř, hmyz jsou zachyceny drobnými chloupky, které ukazují směrem dolů v trubici, takže je téměř nemožné pro kořist k útěku.
Jakmile pochopíte jeho pozadí, budete rozumět Kalifornie džbán péči o rostliny. Uveďte vlhký, živiny nedostatkem půdy a vlhký vzduch, jako je jeho přirozeném prostředí, aby ji udrželi zdravou. To je jeden z mála rostlin, znám, že nevadí studenou vodu. Ve skutečnosti se dává přednost studený nápoj. Pěstování v bažině v severozápadu, to je napojena chladné horských potoků a roste nejlépe, když jeho kořeny jsou studené. Pokud se vám líbí, můžete zalévat umístěním kostky ledu (z destilované nebo dešťové vody), v horní části půdy.

To je trvalka, která může být z roku na rok. California špirlice půjde spící v zimě asi 3-4 měsíce. Když zemře dolů, odříznout všechny mrtvých džbánů, odcházející několik mladých džbány. Udržujte rostlinu lehce vlhký a chladný během klidu, s teplotami mezi 40 až 45 ° F / 4-7 ° C Přesun do garáže nebo ve sklepě na zimu, může být ideální ... prostě být jisti, že dostane nějaké nepřímé světlo a teploty nejdou pod bodem mrazu.

Nové listy se objeví na začátku jara. Můžete rozdělit a repot rostlinu když to začne vycházet z klidu, ale ujistěte se, že udělat to dříve, než vitální nový růst začíná.
California Pitcher Tipy Péče o rostliny
California špirlice, kobra lilie

Původ: Severní Kalifornie a Oregon, USA

Výška: až 12 v (30 cm),

Světlo: Jasné světlo, ale žádná přímá slunko. Zářivkové osvětlení funguje dobře.

Voda: Udržujte půdu rovnoměrně vlhkou po celý rok. Protože tato rostlina je citlivá na chemické látky ve vodě z kohoutku, používejte pouze destilovanou nebo dešťové vody.

Vlhkost: Střední až vysoké vlhkosti. MIST rostlinu každý den, nebo nastavit hrnec na podnos mokré oblázky.

Teplota: Průměrné teploty pokoj 60-75 ° F / 16-24 ° C; V zimním období je zapotřebí období vegetačního klidu chladný 40-45 ° F / 4-7 ° C

Půda: Použijte živiny chudé médium, protože bohatí substrát neublíží své kořeny. Můžete ji pěstovat v živém rašeliníku, nebo v případě, že není k dispozici, smíchejte 1 díl rašeliník s jedním dílem perlitem nebo ostrým pískem.

Hnojivo: Nepoužívejte hnojit rostlinu. To dělá své vlastní jídlo, přes fotosyntézu, když tam nejsou žádné chyby kolem.

Propagace: Rozdělit na jaře, kdy začíná nový růst. Mohou být pěstovány ze semen, ale klíčení je pomalá.