Páv rostlina Calathea makoyana

Botanický název: Calathea makoyana
páv závod, Calathea

Peacock rostlin je členem rodiny Marantaceae modlitebních rostlin.

Vysoký, štíhlý stonky držet oválné listy, které mohou růst až 12 (30 cm) dlouhý.

Tučně, dekorační značení svých tenkých, jemné listy připomínají páv ocas, půjčování tento krásný Calathea rostlině společný název. Jsou světle zelená s osrstěná delší srstí tmavě zelené linky z midrib do vnějších okrajů listu. Asymetrical pruhy přidat vynikající efekt.

Nové listy jsou srolované, když se objeví, a jsou růžovo-červené na spodní straně.

Shun slunce. Ponechte si tuto nápadné Calathea rostlinu z přímém slunci, aby se zabránilo otupení barvy listů.
Zvedněte vlhkost. Calatheas jsou úzkostlivý o vlhkost a milovat se zamlžení. V případě, že listy žloutnou nebo hnědé, je to pravděpodobně proto, že vzduch je příliš suchý. Používejte každý praktický způsob, jak udržet relativní vlhkost nad 60%, a to zejména v zimním období. Doporučuji používat tác vlhkosti nebo místnosti zvlhčovač.

Repot na jaře. Přesunout až do pot 1 velikost větší, když rostlina vyroste jeho pot. To je ten správný čas rozdělit velké, přeplněný rostliny. Použít kontejner s odtokovými otvory, aby se zabránilo overwatering což může vést k kořenovou hnilobu.
Peacock Péče o rostliny
páv závod, Calathea makoyana

Původ: Brazílie

Výška: Až 2 ft (60 cm)

Světlo: Od nejnižšího k mírném osvětlení. Uchovávejte mimo přímé slunce.

Voda: Udržujte mix rovnoměrně vlhké po celou dobu. Použijte destilovanou nebo dešťovou vodu, protože Calathea je citlivý na fluoridů a dalších chemických látek v mnoha veřejnému zásobování vodou.

Vlhkost: Vyžaduje vlhký vzduch. Set hrnec na podnos mokré oblázky a mlhy se často nechává pokoj- teploty vody.

Teplota: Průměrná do teplé pokojové teplotě 70-85 ° F / 21-29 ° C

Půda: Rašelina mech na bázi zalévání mix

Hnojivo: Krmivo měsíčně s vyváženým dům rostlin hnojivo ředí poloviny jara až na podzim. Nekrmte v zimě. Nové listy, které jsou světlejší barvu, nejsou dostatek dusíku nebo železo. Pokud váš hnojivo neobsahuje tyto živiny, použijte postřiku na list, který uvádí tyto živiny na láhvi. Měli byste vidět zlepšení během několika týdnů.

Propagace: Division. Calathea rostlina není snadné rozdělit, takže rozdělit rostlinu na jaře pouze tehdy, když se dostane poměrně velké.