Multiflora Petunia

Přehled: Petunias jsou jedním z nejoblíbenějších lůžkoviny květin. Mají široké trubku ve tvaru květiny a větvení listy, které je chlupaté a poněkud lepkavý. Oni jsou plodné bombarďáky, i když některé formy vyžadují Otrháváním odkvětlých květů, aby jim děje. Většina odrůd bude kvést po celé léto, s výjimkou v extrémním horku. Nyní můžete najít petunie téměř v každé barvě, ale True Blue a s rostoucím návyky, které kopeček v hranicích nebo stezka dolů kontejnery.

Popis: Petunias jsou roční kvetoucí rostliny, domácí v Argentině. V rámci petúnie rodina je velký výběr: jednolůžkové a dvoulůžkové květy, volánky či hladké lístků, pruhované, žilnaté nebo pevné barvy, dorůstá do velikosti menšího a kaskádové zvyky a dokonce i některé vůně. Většina z petúnií dnes prodávané jsou kříženci, vyvinuté pro specifické účely vývoje.
Na 2 Nejstarší druhy petúnií jsou grandifloras a multifloras. Oba jsou poněkud dorůstá do velikosti menšího. Grandiflora má větší květy, ale Multiflora drží se lépe v dešti. Pokud jste vyrůstal petunie před několika desítkami let, budete pamatovat, jak květiny se obrátil na kaši, když se dostali za mokra.

Šíření typu petunie, které zahrnují "Wave", "Supertunia ',' Cascadia" a série "surfinie" jsou některé z nejoblíbenějších petúniemi protože většina nepotřebují Otrháváním odkvětlých květů a mohou být použity jako Sazenice, pozemní kryty nebo koncové v kontejnerech.

"Calibrachoa" nebo vzhled "Million Bells" jako malé petúnií, ale oni jsou ve skutečnosti zcela jiný druh.

Snažím se kategorizovat petunie při pohledu na ně je obtížné, ale je to těžké jít špatně s odrůdami v současné době prodávají.

Doufejme, že vaše petúnie budou označeny. Podívejte se na znaky s největší hodnota: velikost květ, květ nadbytek, není nutné Otrháváním odkvětlých květů ... Měli byste být schopni najít vhodnou Petunie v tom, co vůbec barvu si vyberete. Zde jsou příklady každého z typů uvedených výše.

Botanický název: Petunia X hybrida

Obecný název: Petunia

USDA zóna: Ačkoli některé druhy petúnie jsou tropické trvalky, dnešní kříženci jsou obvykle pěstovány jako letničky.

Expozice: Většina odrůd preferují plné slunce, ale v žáru polovině léta, bude částečná odstín ocení.

Bloom Období: Opakování květy po celé léto. Některé odrůdy vyžadují časté Otrháváním odkvětlých květů a některé prořezávání zpět pokračovat v nastavení květní pupeny. Extrémní teplo může způsobit Petunia rostliny zastavení nastavení květiny, dokud teplota neklesne.

Rostoucí Poznámky: Petunias dělat nejlépe na plném slunci, ale zvládne částečný stín, a to zejména v teplejších oblastech. Jsou velmi pomalé pěstovat ze semen. Pokud startujete ze semen, začínají alespoň 10-12 týdnů před výsadbou ven datum.

Potřeby Petunia semínko světlo klíčit, takže se nevztahuje na semeno. Posypeme ji na povrch půdy a lehce pohladit, pro dobrý kontakt. Oni také preferují teplejší teploty pro klíčení. Začněte semena na vyhřívací podušky nebo na horní části chladničky. Jakmile osivo klíčit, přesunout je z teplé oblasti a nechat je růst na v chladnějších teplotách.

Ačkoli petúnií, jako je chladné počasí, nejsou mráz tolerantní. Počkejte, až všechny nebezpečí mrazu je minulost před výsadbou své petunie venku.

Při sázení, špetka sazenice zpět k podpoře větší větvení a plnější rostlin. Jak daleko zpět do špetka závisí na rostlině. Pokud je malý, podsaditý setí, jen špetka a palec nebo méně. Pokud sazenice dostal vytáhlý, můžete špetka zpět na polovinu.

Petúnie budou tolerovat rozsah pH půdy. Nemají rádi být suché po dlouhou dobu, ale také nelíbí mokré nohy.

Údržba: Starší odrůdy petúnií vyžadují pečlivé Otrháváním odkvětlých květů nebo se zastaví rozkvetlé. To není vždy příjemné úkol, protože listy jsou lepkavé a květy, které byly pršelo na přelomu do slizký kaši.

Dokonce i novější odrůdy, které říkají, že nevyžadují Otrháváním odkvětlých květů těžit ze sevření nebo střihl v polovině sezony. Když se větve začnou dostat dlouhý a můžete vidět, kde jsou všechny předchozí květiny byly podél stonku, že je čas, aby je snížit a osvěžit závodu.

Měsíční krmení krmení nebo listy dodá vašim petúnie energii, aby zůstali v plném květu. Ale být rozumné s vodou a ujistěte se, že půda je dobře vyčerpaný. Příliš mnoho vody způsobí, že rostliny, aby se stal "dlouhonohý", se spoustou stonku a pár květin.

Problémy: Petunias jsou obvykle bezstarostné pěstitelé, ačkoli oni mohou dostat bušil déšť.

    Plíseň šedá a Soft Rot - Obvykle se vyskytuje v deštivých podnebí. Vyberte odrůdy odolné proti počasí.
    Mšice - hadici se silným výbuchem vody.
    Černopásce housenka - Malé zelené housenky, které napadají přelomu června a července a krmiva na poupat. Často neuvidíte aktuální housenka, ale můžete si všimnout malé černé klesá a malé otvory v listech a pupenů. Budou zmizí v červenci, ale můžete použít Bt na nich, jestli je to skutečný problém.

Konstrukční Návrhy: Vzhledem k jejich bohatou květů, petúnie jsou vynikající v závěsné koše, a to buď samostatně, nebo jako koncové závod v smíšené výsadbě. Oni jsou nízké rostoucí, a je třeba, aby se zasadil ve velkých seskupení, aby se splash v zahradě. Ale kontejnery petúnií mohou být umístěny na strategických místech zahrady, přidat barvu v případě potřeby.
Doporučené Odrůdy: Nové odrůdy petúnie vyjít každý rok, takže starší odrůdy zastaralý, ale slyším jsou některé konkrétní favority.

    "Modrá Spark 'Cascadia - Trailing fialové květy se sladkou vůní.
    "Supertunia Silver" - Bílá s levandulí krku a žíly. Dobrá tolerance počasí a velmi floriferous.
    'Prism Sunshine' - AAS vítězný hybrid s máslovou žlutou grandiflora velkými květy s tolerancí multiflora počasí. Mohou být pěstovány ze semen.